Zomer. Niets op tv, lege kranten en weinig te doen. Komkommertijd dus. Waar komt de term komkommertijd eigenlijk vandaan? Dit is nou echt een weetje die je in de komkommertijd kunt uitzoeken. Het is geen typisch 21e eeuws babbeltje, Multatuli had het ook al over ‘in het hartje van den komkommertyd’.

Voor het eerst dook deze terminologie op in het Saturdags Kroegpraatje op 14 juli 1787. “Is er van de week ook wat nieuws van de groote Heeren uit den Haag?’’, vraagt Piet hier aan Kees. ,,Neen’’, antwoordt Kees, ,,maar je mot denken, het is, regtevoort, in de komkommertyd, en dan staat alles zoo wat stil.’’ De term komkommertijd is geboren, precieze reden? Onbekend.

In de van zomer 2016 nemen die komkommers wel hele vreemde vormen aan

Pokémon Go, all over the place! Toen ik er voor het eerst over hoorde, dacht ik eigenlijk dat er een grapje werd gemaakt. Een plaatje op Facebook: ‘Pokémon Go, de manier om de jeugd de kerk weer in te krijgen’, vond ik erg geestig. Tot ik ’s avonds laat, terwijl ik lekker op de bank zat te doezelen, ineens wakker schrok: ‘Daar zit er een!’

Serieus mensen, het is 01.00 uur ’s nachts

Ik moet denk ik in slaap zijn gevallen, maar ben nu dus weer wakker. Van, even uit het raam spieken, twee volwassen kerels die op zo’n geel beest jagen. Een moment weet ik niet of ik nou heel hard moet lachen of zachtjes mopperen. Lachen neemt de overhand, toch moet ik me bedwingen om niet op z’n van Gaals dingen uit te kramen als: ‘Ben ik nou zo…..’

Donderdagavond 11 augustus RTL nieuws: Pokémon voorkomt inbraken

Kijk, de komkommers zijn reeds doorgedrongen tot het RTL nieuws. Of toch niet. Nee, het is een zeer serieuze zaak, de politie Vlaardingen zet het Pokémonspel in om de kans op inbraken te verminderen. Ik verslik me in mijn thee, op de een of andere manier werkt dit op mijn lachspieren.

Vrijdagochtend 12 augustus, met iPhone op de bank

Ik moet het toch eens proberen. De komkommertijd leent zich ervoor. Appstore. Inlog. Blabla. En ja hoor, daar gaan we. Schrik ik me toch een hoedje als er ineens zo’n groot geel beest op mijn lekkere, witte plofbank danst! Na aardig wat pogingen is hij gevangen. Maar wacht eens, daar bij mijn tuinhek zit er nog een! Gelukkig is het geen 01.00 uur ’s nachts.