Regelmatig verse en relevante content delen. Dat is het devies om jouw blog tot een succes te maken. Maarja, regelmatig is zo’n zelfde vage term als stelselmatig in het recht. Dus in dit blog concreet: hoe vaak moet je wat delen om je volgers wakker te houden?

Elke week een blog schrijven is best pittig. Zeker als je niet zo van de plannerij bent, komt het er vaak op neer dat je 2 dagen van tevoren bedenkt: shoot, waar ga ik het over hebben maandag? De kans dat je na een paar maanden mee stopt is dan best groot.

Toch is frequentie niet het enige wat telt bij bloggen. Nog belangrijker is regelmaat

Mensen zijn gewoontedieren. Plaats jij elke maandag een blog, dan rekenen je volgers daar op. Bewust of onbewust. Een paar weken geleden schreef ik eigenwijs een blog op dinsdag in plaats van op maandag. En jawel, je voelt hem al aankomen, die werd dus een stuk minder gelezen dan een doorsnee maandagblog.

En natuurlijk spelen er andere factoren mee. Het is vakantietijd, dus mijn cijfers lopen wat terug. Of misschien vonden jullie mijn headerfoto wel héééél saai. Kan allemaal. Cijfers blijven cijfers. Er zit geen briefje bij.

Regelmaat betekent een vaste dag én een vaste hoeveelheid per maand

Ik blog 1x per week en altijd op maandag. Je kunt ook om de week bloggen op een vaste dag. Of 1x per maand. Neem een tijdseenheid die mensen snappen.

Eens in de drie weken is not done

Dat is een getal waar je al gauw van in de war raakt. En je volgers in de war maken, wil je niet. Want voordat zij je gaan volgen en reikhalzend uitkijken naar je volgende blog, moet je ze bedienen. Vermom jezelf als James (de butler). Geef ze duidelijkheid. Prikkel met een onderwerp van volgende week. Neem ze mee in jouw lijn die je opzet met bloggen.

Oké top. Maar luister Marianne. Nu concreet. Zeg het. Hoe vaak?

Het beste is inderdaad 1x per week. En ik zeg er gelijk bij, dat is veel. Laatst was ik met mijn hoofd bij een ander schrijfproject dan mijn copywritebusiness. Dan ‘moet’ je ineens ook nog een blog schrijven. Ineens dacht ik oh man, stel je toch eens voor, dat ik elke máánd had geblogd… Dan was ik 25 maanden, oftewel 2 jaar (!) verder. Whoehaaaaaa….. shit.

Dit gezegd hebbende, is 1x per maand prima. Om de week kan ook, omdat het helder is deze week wel, dan de ander niet. En als je mij vraagt, waar kies jij voor; 1 x per maand of om de week, dan zeg ik 1x per maand. Dat geeft jou rust en je volgers helderheid en regelmaat.

Zomaar een keer een blog produceren raad ik je af

Kort door de bocht: dat levert je niks op. Wellicht wat leuke LinkedInreacties, wat exposure op je site, maar je bouwt geen duurzame band met je community op. Uiteraard moet je ergens beginnen, dus er is er al altijd eentje de eerste. Kijk of het je lukt om er een vervolg aan te geven.

Hulp daarbij nodig? Ik geef je zo een duwtje in de goede richting. De ene keer als strenge schooljuf, de andere keer als enthousiaste coach. Net wat jij nodig hebt. Mail, app, postduif op DM me, dan help ik je op weg!