Klopt. Maar ik heb me de afgelopen weken gigantisch laten afleiden door iets zo ontzettend leuks… Namelijk: mijn boek afronden!

Je moet weten; ik kon eerder schrijven dan lopen. Toen ik 9 jaar oud was, las ik mijn moeder al voor uit eigen werk. De bloedstollend spannende serie ‘Pieter het Paard’. Het lag dan ook in de lijn der verwachting dat ik zelf ooit een echt boek zou schrijven.

Het duurde alleen even voor ik dat door had

Ik moest eerst Rechten studeren, Voeding en Diëtetiek afronden en een leuke coachopleiding doen, voor ik het licht zag. Wel heb ik tijdens mijn studerende leven meerdere malen te horen gekregen: ‘Marianne, je hoeft geen boek te schrijven!’

Het label angststoornis schudde me wakker

Drie jaar geleden heb ik een superheftige tijd gehad. Mijn huisarts zei doodleuk: je hebt een gegeneraliseerde angststoornis en moet aan de antidepressiva. Ik kon die man wel slaan. Maar drie weken later zat ik zó stuk, dat ik huilend smeekte om pillen.

Ik schaamde me kapot. Ik, de vrolijke, yogaminnende vrouw, kon het zelf niet oplossen. Een flinke deuk in mijn zelfbeeld. Alleen ik moest. Het was my only way out.

En de antidepressiva hielp, het gaf me de kracht te breken met een ongezonde situatie

Eenmaal in rustiger vaarwater, wilde ik eigenlijk wel afbouwen. Maar wat ik ook googelde, echt een ‘how-to’ of een positief ervaringsverhaal vond ik niet. Toen werd de schrijfster in me wakker.

“Het kan toch niet zo zijn dat er zoveel mensen aan de antidepressiva zitten en dat er nérgens een normaal verhaal te vinden is wat me te wachten staat? Dat móét er komen”.

Dus gebruikte ik mijn afbouwproces als brandstof voor een boek

En brandstof was er genoeg. Mijn afbouwproces was hels. Schrijven was zowel troostend als helend. Ik ontwikkelde vijf stappen om gedoseerd af te bouwen. Plus handvatten om medicatievrij te blijven.

Ik gebruik bewust geen woorden als ‘365 dagen happy’ of ‘heeeerlijk in balans’, want het leven ís dynamiek. Mijn angststoornis is niet weg. Mijn buien ook niet. Ik heb alleen een manier gevonden om een fijn leven te leiden mét mijn eigen gekte. Die kennis wil ik graag met je delen.

Eenmaal afgebouwd vond ik mijn eigen verhaal niet genoeg

Dat is maar één verhaal op zich. En ik ben geen medisch professional. Daarom interviewde ik nog 10 andere mensen met een ervaringsverhaal, een huisarts, een psychiater, een orthomoleculair therapeut, een apotheker en een onderzoeker. Toen was daar ineens het boek: “Stoppen met Antidepressiva” Ja, van A tot Z dus 😉

Inmiddels heb ik een uitgever en zit ik in de laatste fase: het manuscript opleveren

Ik hoor schrijvers om me heen weleens zuchten, maar voor mij is het genieten. Elke keer als ik aan mijn boek werk, vergeet ik de tijd. En uh, ja, vergeet ik dus ook te bloggen. Maar nu lieve mensen, weten jullie tenminste waarom. Er komt een prachtig boek aan. Plus nog andere leuke dingen, waarover later meer!

Wil je nu al mijn boek pre-orderen of heb je een leuk idee voor een interview/ podcast/ artikel/ reel? 💃

Laat het me dan weten via marianne@mariannetermors.nl ! En ja het is nog vroeg, mijn boek komt pas dit voorjaar uit, maar ik ben zo enthousiast dat ik het nu eindelijk mag delen dat ik zeg: kom maar doorrrrr! Hoor ik van je?