Boeken lezen in de schaduw. Zo heb ik deze week overleefd. Tot 2 keer toe kwam ik het woord ‘popiejopie’ tegen. Iedereen zegt het. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? Tijd zat om dat in deze snikhete komkommertijd tot op de bodem uit te zoeken.

Ik denk dat ik er stiekem een beetje een fetisj voor heb. Termen die we allemaal gebruiken, maar de oorsprong ervan? Geen idee. Zo zocht ik exact 4 jaar geleden al een keer uit waar komkommertijd’ vandaan komt.

Soms is het helemaal feest, dan mag ik voor klanten zo’n veel gebruikte term uitpluizen

Hoe vaak zeg je onder aan een mailtje of als je eerder kantoor verlaat: ‘Werk ze!’ Ik gok regelmatig. Alleen wat zeg je dan eigenlijk? Dat onderzocht ik voor Elyze. De leukste, met stip op 1 meest pittigste dame binnen de overheid.

Maar dan in de tuin, 34 graden, geen zuchtje wind, stuit ik ineens voor de tweede keer in een week op het woord ‘popiejopie’

Eerlijkheid gebied te zeggen, dat stond er niet. Er stond popi jopi. Mijn woordbeeldalert ging af. Is dit wel goed geschreven? Is het een eigen naam? En waar komt het vandaan?

Popiejopie komt uit 1985 en is bedacht door het illustere duo Henk Spaan en Harry Vermegen

In dat jaar komt namelijk paus Johannes Paulus II naar Nederland. In het satirische programma Pisa doen Spaan en Vermegen een sketch waarbij Vermeegen als chauffeur Spaan rondrijdt als paus. Er is zelfs een lied van gemaakt. Hilarisch. Of dat lied anno 2020 alle kritische testen zou doorstaan, is maar de vraag.

In het kader van loze en toch zeer leuke weetjes, graag gedaan!

En natuurlijk nog even hoe je het schrijft. Het is popiejopie aan elkaar. Ik twijfelde zelf ook even. Google meldde me namelijk 4 verschillende schrijfstijlen. Dat is de reden waarom je nooit een woord moet googlen. Ik zoek mijn toevlucht in het Groene Boekje, bijbel voor copywriters.

Heb je die toevallig even niet bij de hand? Ga dan naar www.woordenlijst.org Weten hoe je popiejopie schrijft is natuurlijk uitermate belangrijk. Tenminste, in den komkommertyd.