Je houdt ervan of niet. Doorwerken in de zomervakantie. Het is stiller, warmer en Facebook voorziet je van te idyllische plaatjes… van andere mensen op vakantie. Boeh. Als het dan ook nog eens 33 graden is, hoe hou je jezelf bij de les? Nou, met deze 5 tips natuurlijk!

De zomer staat voor mij gelijk aan zakelijk meters maken. De afgelopen 3 jaar waren dat grote, langdurige opdrachten. Dit jaar werk ik aan een groot eigen project. Maar na corona, waarin het met contacten toch al wat stiller was, nu de saaie zomer B.V., ben ik het soms zat. Stiekem begin ik dan wat te mopperen. ‘Ik wil op vakantie’, of ‘wat een lange dagen zo zonder afspraken.’

Maar aangezien je van mopperen niet harder gaat werken, heb ik de boel hier maar eens op scherp gezet

Ik ben altijd al queen van korte werkdagen geweest. Mijn ex zei weleens schertsend: ‘Jij moet gewoon een baan zoeken tussen 12 uur en 14 uur.’ Wijze woorden zo blijkt. Ik slaap namelijk graag uit. Voor 10 uur komt er niet meer dan mrrrrfrrggrrfff prrr uit mijn mond. Maar tussen 11 en 15 sta ik AAN. En doe ik gemiddeld wat een ander in 2 werkdagen doet. Best handig kan ik je vertellen.

Inmiddels heb ik de vaart er weer in. Ook en misschien wel juist met die hitte

Zo veel mogelijk doen in zo min mogelijk tijd. Ik ben fan. Daarom lees ik veel boeken die gaan over efficiënt werken, jezelf managen en succesvol zijn in wat je doet. Hieronder heb ik 5 tips voor je verzameld die voor mij werken. Boekenwijsheid met een vleugje Marianne dus.

?Tip 1: Doe aan tropenrooster

Begin eerder, werk korter en stop ook eerder. Als je om 16 uur nog achter je bureau zit (plakt), komt er toch niks meer uit je handen. Ik start daarom nu om 10 uur -vandaag zelfs half 9- en gooi om 13 uur de handdoek in de ring. Zodra je tijd verkort, wil je die automatisch efficiënter indelen. Kijk eens wat er gebeurt als je een zakelijke afspraak afbakent tot 45 minuten. Magic.

Say whaaaat denk je nu? Werk jij maar DRIE uur? Yep. En die uren werk ik ook écht. Geen berichtjes, geen socials, geen mail. Wel even plassen en een kopje koffie halen, maar that’s it. Je kunt beter kort en gefocust werken en tijd overhouden voor lekker lui in de tuin hangen, dan de hele dag maar een beetje zitten lummelen. Lang lunchen. Veel afleiding zoeken, want ‘oh wat is het warm’. Vanaf nu gewoon hup, 3 uur knallen!

?Tip 2: Zet voor je begint een intentie

Bijvoorbeeld: ‘ik werk kalm en gefocust’. Waarom het werkt geen idee, maar als ik een intentie zet, rol ik veel effectiever mijn dag door. Nadat ik mijn intentie heb gezet, doe ik meestal een korte concentratie-oefening. Ik volg 5 minuten mijn ademhaling. Dan begin ik helder, kalm en supergefocust aan mijn dag.

?Tip 3: Begin je dag met werken

Dus geen Facebook, Insta en LinkedIn. Zonde van je verse, frisse focus. Check, indien mogelijk, ook je mail pas nadat je een eerste, grote taak hebt afgerond. Ik doe zo rond lunchtijd mijn eerste rondje socials. Tenzij ik moet wachten op iets, bijvoorbeeld een mijn ontbijt wat 10 minuten moet koken. Als je eerder klaar bent met werken, heb je volop tijd om in de tuin lekker lui door al je tijdlijnen te scrollen.

?Tip 4: Werk met timers

Doorwerken is top. Op tijd pauze nemen is nog beter. Daarom werk ik met timers. Zodra ik de timer aanzet is het focus op het scherm en gaan. Als ik merk dat ik naar afleiding hunker, gooi ik wifi eruit. Mijn telefoon leg ik buiten mijn kantoor. Wanneer ik AAN sta, staat de buitenwereld UIT. Is mijn tijd om? Dan strek ik de benen, zet een kop thee, klets tegen de huisdieren of doe een wasje. Is mijn break voorbij, dan meteen weer aan het werk.

Ik werk in voetbalmodus. 45 min volle bak aan de slag en dan een kwartiertje lummelen. Wat je kunt doen is 45 minuten, niet normaal! Misschien is voor jou 45 minuten te lang en merk je dat je na 20 minuten afdwaalt. Kort dan je tijd in. Veel mensen werken met een pomodorotimer van 25 minuten. Kijk wat bij jou past.

?Tip 5: Werk aan een leuk project

Je hebt het niet altijd voor het uitkiezen wat je moet doen. Maar je hebt wél grip op wat je daarnaast doet. Zo interview ik nu veel mensen. Vind ik ontzettend leuk, kalmeert mijn ‘iedereen-is-op-vakantie-en-ik-niet-syndroom’ en voorziet in mijn behoefte van contact. Na zo’n sprankelend interview, gaat een webtekstje eruit knallen ineens een stuk makkelijker!

Zo. Time’s up. Tijd voor een robbetje waterballet in de tuin! ?