Ik heb ze in alle soorten en maten. Roze en groot, roze en klein. Wit met bloemetjes vierkant, wit met rode hartjes, rond. Ze liggen ook overal: naast het bed, op de koelkast, op de schrijftafel, op de salontafel en in de vensterbank. En dan heb je natuurlijk nog de digitale versie, op mijn Macbook, iPhone en iPad. Ik heb het over lijstjes. Mijn grote hobby.

Want zonder lijstjes word ik onrustig

En andersom: als ik onrustig ben produceer ik lijstjes aan de lopende band. Call me stupid, maar dat geeft me rust. Zo stond manlief afgelopen week te koken en liep ik huppelend door het huis: ‘Ik moet echt veel doen deze week….’ (Ik moet vaker een blog schrijven over komkommertijd!) Maak dan een lijstje! Met liefdevolle blik kijk ik hem aan, hij snapt dat. Zo krijgt die blonde huppel tenminste weer rust.

Ik maak een lijstje om me er vervolgens totaal niet aan te houden

Want het schema dat ik afgelopen vrijdagavond had gemaakt, kon zaterdagochtend toen de plannen wijzigde zo weer de prullenbak in. Het frappante is dat ik van een verlopen lijstje totaal geen stress krijg, dan maak je toch gewoon weer een nieuwe? Soms is het even puzzelen welk lijstje nou het meest up to date is, voor je het weet ben je oude taken aan het oplossen. Niet handig. Niet doen ook.

Wat zit er nou achter zo’n lijstje

Ik hou graag overzicht? Of toch liever nog een snufje controle erbij? Stiekem denk ik het laatste. Een coach zei eens tegen mij: ‘Je bent verslaafd aan plannen, dat is jouw maniertje, stop er gewoon eens mee.’ Inmiddels ben ik iets minder gaan plannen, (ja, echt lieverd, vroeger was ik nog veel erger) maar de lijstjesverslaving is nog niet doorbroken. En misschien ligt het helemaal niet aan mij. Is het gewoon een typisch vrouwending; voor iedereen en alles willen zorgen, overzicht houden en op tijd en gestructureerd je ding doen. Pas dan loopt het op rolletjes, denken we.

De waarheid is natuurlijk anders

Het leven laat zich niet leiden of kaderen door mijn roze post-it lijstjes. Dat weet ik ook wel. Misschien moet ik maar eens ontlijsten. Of in elk geval een lijstje maken over hoe ik dat het beste kan doen.