Laatst vroeg een klant: maar hoeveel úúr ben je aan het schrijven dan? ‘Nou’, grapte ik, ‘24/7, hoezo?’ Toen was het stil. En nee natuurlijk ben ik niet de hele dag aan het schrijven. Maar als je schrijft, zul je merken dat schrijven niet alleen op je laptop plaatsvindt. In dit blog lees je hoe zo’n proces verloopt én hoe je hier optimaal gebruik van maakt.

Laptop openklappen. Ervoor gaan zitten. Je idee opschrijven en klaar. Al eens geprobeerd? Grote kans dat dit zo niet werkt voor jou. Of eerder, dat je heerlijk een kwartier naar een knipperende cursor zit te staren. Zonde van je tijd.

Een goede voorbereiding…

Oh jee. Wat een dooddoener. Toch is het zo. Voordat ik begin met schrijven duik ik altijd helemaal in de materie. Neem één van mijn laatste schrijfprojecten Elyze. Elyze is slimme, pittige dame die binnen de overheid managers en medewerkers aan elkaar koppelt voor leuke klussen. Een soort Tinder binnen de overheid, hoe gewaagd! Je snapt, ik was meteen verkocht.

Schrijf niet over je product, word je product

Ik schreef niet over Elyze. Ik werd Elyze. Van hoe ze haar koffie drinkt (zwart natuurlijk; easy en krachtig) tot welke taal ze spreekt. Dit creatieve proces stopt niet als ik mijn laptop dichtklap. Dat van die koffie besloot ik bijvoorbeeld vannacht in bed. Om 03.41 uur.

Pas als ik het voel en stiekem een beetje verliefd ben geworden

Op het product of de dienst waarvoor ik ben ingehuurd, ga ik schrijven. Tijdens mijn ‘falling-in-love-voorbereiding’ heb ik altijd één belangrijk ding bij de hand:

Een pen!

En ja, ook een vel papier. Want zodra je uitschrijft waar je het over hebben wilt, zet je je onbewuste brein alvast aan het werk. Ga dit maar uitzoeken. Voelen. Beleven. Zodat áls je straks achter die laptop kruipt, je verhaal er als het ware vanzelf uitrolt.

En dan is het eerste laptopmoment daar

Schrijven is een creatief proces. Zodra je jezelf oplegt dat het NU op papier moet staan, gaat het mis. Zo’n eerste schrijfmoment is vaak de grote lijnen uitwerken. En zodra die lijnen staan, het ook weer loslaten. Om er vervolgens op een later moment opnieuw naar te kijken. Klopt dit? Moet dit hier staan? Of toch onder een ander kopje?

Maak een sport van het grondig oneens zijn met jezelf

Ik kan wel zeggen dat ik dit tot kunst heb verheven. Ik schrijf. Schrap en schiet. Baal. En ga van frustratie hardlopen. Of tegenwoordig wat minder stoer, even een rondje wandelen. Tijdens zo’n rondje, well, that’s where the magic happens! Dingen vallen op zijn plek. Die ene zin rolt er ineens wél uit. Eenmaal binnen gauw weer terug naar de computer.

Hoera, de eerste versie staat

Ik ben het eens met mezelf. Dit loopt lekker. Mooie indeling. Goed over nagedacht. Ik ben tevreden. Voor nu.

Want dan het belangrijkste: laat je tekst rusten

Minimaal een dag. Wedden dat je dan met hele andere ogen naar je tekst kijkt? En vergis je niet, als jij niet schrijft, is je brein op de achtergrond toch nog bezig. Zodat je als je de tekst er weer bij pakt met een verse en kritische blik kijkt en ziet: dit bekt niet lekker. Deze zin moet toch daar. En ja, soms gooi ik het helemaal om!

D-day, opleveren!

Een eerste versie opleveren blijft spannend. Buikpijn-spannend. Want heb je de opdrachtgever goed begrepen? En zij jou? Jij schrijft waarschijnlijk voor jezelf. Niks opleveren dus. Maar om een tekst echt goed te maken, is het zinvol iemand anders ernaar te laten kijken. Niet je hele vriendenkring, te veel feedback is killing. Doe 1 of 2 mensen.

We eat feedback for breakfast

Grapt één van de beste copywriters die ik ken altijd. En zo is het. Feedback is soms irritant. Ze vallen immers wel je kind aan. Begrijpelijk dat het zo voelt, maar feedback maakt een tekst beter. Een ander ziet dingen die jij niet ziet. En die ander, dat zou net zo goed een klant van je kunnen zijn. Dus neem het mee en leer ervan.

Gun jezelf de tijd voor jouw eigen schrijfproces

Het is dus meer dan schrijven alleen. Het is inlezen, verdiepen en uitwerken, schrijven, laten rusten, redigeren en feedback verwerken. Plus nog de tijd dat je heerlijk aan het ontspannen bent en DE oplossing voor DIE tekst je ineens invalt.

Daarom doe ik ook niet meer aan uurprijzen, maar aan een vaste prijs voor een bepaalde tekst. Al die goede ideeën ’s nachts (dubbel tarief? 😉 ), mijn opdrachtgevers krijgen een rolberoerte bij het aantal uur. Zonder grappen, denk voor jezelf niet in tijd, maar in waarde. Effe een tekstje schrijven in een uur, dan doe je jezelf en je schrijverspotentieel echt tekort!

 

Veel plezier met schrijven!