Thuiswerken. Dat klinkt aanvankelijk best relax. Tot je 15 wasjes aan het draaien bent. Kinderen aan je hangen. Of je je überhaupt gewoon NIET kunt focussen. Deze tips helpen je de dag door.

Het zijn gekke tijden. Zelfs voor iemand als ik die gewend is thuis te werken. Ineens is het huis omgetoverd tot CrossFitbox en staat mijn vent handstandpush-ups te doen in de keuken. Say whaaaaattt?

Los van de dingen die fysiek anders zijn, voelt het ook anders

Heb je normaal gesproken een prima focus? Grote kans dat je nu als een zombie naar een wit scherm zit te staren. Het lúkt gewoon effe niet. Logisch als je bedenkt dat de hele wereld op dit moment paniek heeft. Dat voelen we allemaal. Ook als je geen spirituele zweefaspiraties hebt.

Wees je ‘brein-lockdown’ te slim af met deze 3 tips

Werk gaat gewoon door. Copywriters zijn natuurlijk beroepskluizenaars, dus heb ik niet zoveel last van opdrachten die stoppen. Maarja, die focus is bij mij ook nogal prut af en toe. Dus grijp ik naar mijn speciale copywriting-schop-onder-de-kont-tips.

TIP 1: Werk in 20 minuten schema’s

Bepaal aan welke taak je wilt werken. Zet notificaties uit en desnoods ook je wifi. Stel vervolgens een stopwatch in op 20 minuten en begin met werken. Je mag pas iets anders doen als de wekker gaat. En doe dat dan ook. Knuffel een kind. Doe een wasje. Ga voor je 100e kop koffie. In elk geval iets wat niet met je werk te maken heeft.

En na die break van zegge 10 minuten, ga je gewoon je nieuwe 20 minuten in. In vreemde omstandigheden als deze heb je zelf ook even een juf nodig die zegt wanneer je wat moet doen. Wees die (niet zo heel strenge) schooljuf voor jezelf.

TIP 2: Doe ingewikkelde zaken eerst

Begin met de taak waar je het meest tegenop ziet. Waar je echt je kop bij nodig hebt. Zet je wekker op 20 minuten en gogogo! Meteen. Vóórdat je kunt bedenken dat je daar eigenlijk helemaal geen zin in hebt.

Want hoe verleidelijk is het om ’s morgens eerst te beginnen met mail checken. En dan compleet te verzanden in alle interessante berichtgeving over Corona. Heb je één van je grrrrbrrrrprrrr-taken afgerond? Mooi, gun jezelf nu lekker wat Coronalummelen.

TIP 3: Vertel aan je omgeving hoe je werkt

Jij werkt in 20-10-20-schema. Superhandig. Tenminste, als je omgeving meewerkt. Want als jij keurig je timer hebt staan en dochterlief staat voor je neus: ‘Mahaaaam, Malou heeft al 20 minuten de iPad! Je veert overeind: ‘IPad?! Ik had toch gezegd dat jullie even moesten gaan tekenen?’ Ennnnn weg is je concentratie.

Of een partner die een rondje wil wandelen. ‘Toch gezellig zo samen thuis.’

Vertel aan de mensen om je heen hoe je werkt. Dat ze in je 10 minuten break alles mogen vragen. Maar zodra je weer naar je werkkamer vertrekt, het uit is met storen en vragen. Normaal gesproken was je immers ook niet thuis en hadden ze pas je onverdeelde aandacht aan het einde van de dag.

En wil het allemaal gewoon niet

Tja, dan is dat zo. Je kunt voorwaarden scheppen voor een goede concentratie, bijvoorbeeld met de 3 tips, maar je kunt focus niet afdwingen. Het meest wijze en zachte wat je kunt doen, is dan maar de boel de boel laten.

Afgelopen donderdag bijvoorbeeld. Er kwam letterlijk niks uit mijn handen. Na een gevecht van een uur ‘ik moet toch…., ik kan dit…. ik help mensen hier juist bij…..’ heb ik het opgegeven. Cavia gepakt. Netflix aangezet. Kwam er nog wel net een idee voor dit blog. Goed, morgen weer dag!